Maraschino kolekcija

Zadarski Maraschino

Maraschino su u 16. stoljeću počeli proizvoditi dominikanski redovnici, a prvotno je uglavnom služio kao lijek. Kasnije je Maraschino postao jedan od najpoznatijih zadarskih i hrvatskih proizvoda koji je ostao prepoznat i do današnjeg dana kao izvrstan liker dobiven od autohtone dalmatinske vrste višnje, višnje maraske.

Utovar u gradskoj luci

UTOVAR U GRADSKOJ LUCI

Kroz 5 stoljeća tradicije proizvodnje Maraschina u gradu Zadru, ovaj jedinstveni liker doživio je čudesnu transformaciju. Od obiteljske i manufakturne proizvodnje u samim početcima, do najveće industrije u tadašnjem Zadru, koja je činila osnovu gospodarske djelatnosti. U svom najpropulzivnijem razdoblju,u 19. stoljeću, Zadarska industrija likera proizvodila je preko 400.000 boca likera godišnje, od čega je čak dvije trećine otpadalao na Zadarski Maraschino.

Pletilje

PLETILJE

Ovaj zadarski liker izvozio se tad s velikim uspjehom i u Beč, Pariz, Sankt Peterburg, London, Berlin, Franfurt, Nürnberg, Napulj, Genovu, Milano, Carigrad i u gradove Švicarske, Francuske i Belgije. Kasnije se izvozio u Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Australiju i u mnoge druge države.

1840. Francesco Drioli uvodi posebnu tehniku ručnog pletenja boca maraschina, koja se zadržala u izvornom obliku do danas, te sačinjava poseban vizualni identitet proizvoda, jedinstven u svijetu.

1871. Kraljica Viktorija povlači engleske ratne brodove iz Sredozemlja, kako bi ukrcali Maraschino za potrebe britanskog dvora

1887. Zadarske tvornice likera posjetio je britanski prijestolonasljednik, princ od Walesa (kasnije kralj George V.), gdje je ostavio veliku narudžbu maraschina, po njegovim riječima „kralja svih likera“.

Slavni francuski pisac Honore de Balzac Maraschino spominje u svom romanu "Un debut dans la vie". "To je bilo u onom gradu gdje se prozvodi maraschino. Bio sam tamo.
To je na obali..."

Maraschino sa svojim epitetom "kralja likera" stječe svjetsku slavu te su njegovom okusu i aromama uživale mnoge slavne osobe: Alfred Hitchcock, G. B. Shaw, Charles Baudelaire, Ernest Hemingway, Orson Welles, Charlie Chaplin i mnogi drugi. U popisu zaliha potonulog, luksuznog putničkog broda Titanica nalazila se velika količina Maraschina.

Vidi proizvod